KARAMELLÁS SAJTTORTA

Elkészülési idő: kb. 1,5 óra

A tortalaphoz:

  • 20 darab oreo keksz
  • 110 gramm margarin

A tortához:

  • 250 gramm mascarpone
  • 250 gramm tehéntúró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 darab tojás
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma

Hab:

  • 250 ml habtejszín (cukrászhab)
  • 250 g mascarpone
  • 1 tábla fehércsoki
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag habfixáló

Tipp: ezt a habot nagyon ajánlom pl. cupcake-ek díszítésére, roppant finom és kellően kemény, tartós, főleg ha utána lehűtjük a sütit, napokig fixen a sütemény tetején marad. Ha pedig a színekkel szeretnénk variálni, ételfestéket adhatunk hozzá anélkül, hogy az állaga megváltozna.

Díszítés:

  • karamellöntet
  • csokik (ízlés szerint)

IMG_5119

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
  • A laphoz szükséges 20 darab oreo kekszet zúzzuk porrá (én egy vastagabb zacskóba – pl. IKEA ISTAD műanyag zacskó – belepakolom a kekszeket és a zacskón keresztül klopfolóval töröm őket össze, majd beleöntöm egy edénybe), majd keverjük össze az olvasztott margarinnal. Hagyjuk ezt állni 5 percig.
  • 22 cm-es tortaformába ezt a masszát lapítsuk bele, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük.
  • Ha ez letelt, kivesszük és hagyjuk kihűlni, hogy a krém ne forrón kerüljön rá.
  • Közben a sütőt tekerjük vissza 150 fokra.
  • A krémhez összekeverjük robotgéppel az összes hozzávalót, majd ráöntjük az egészet a tortaformában már kihűlt tortalapra és elegyengetjük.
  • A tortát ezután tegyük be a 150 fokos sütőbe és 30 perc alatt süssük meg, míg a teteje elkezd sárgulni.
  • Tipp: 30 perc alatt nem sül keményre a torta, krémesebb állaga lesz, így ha valaki masszívabb sütit szeretne, nyugodtan süsse 40 percig.
  • Ha megsült az alap sajttortánk, megvárjuk míg kihűl, csak ezután érdemes belefogni a hab elkészítésébe.
  • Én cukrászhabbal dolgoztam (a boltban ugyanott található, mint a habtejszín), mert aggódtam, hogy nem lesz elég kemény, nem akartam, hogy a torta tetejéről lefolyjon a hab.
  • Ajánlatos lehűtött cukrászhabot használni, mivel azt lehet igazán jól és tartósra felverni.
  • Szóval, a cukrászhabhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot, elkezdjük felverni, majd hozzáöntjük a habfixálót és így kemény habot készítünk.
  • A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk és összekeverjük a mascarponéval, majd ezt az egyveleget a porcukorral együtt hozzákeverjük a kemény habhoz.
  • Jöhet a kedvenc részem: a díszítés!
  • Elővesszük a kihűlt tortát és rákenjük az összes habos krémet, ízlés szerint, lehet simára igazítani, de nekem pl. jobban tetszett ilyen borzasan (a képen látható).
  • Ezután karamellöntettel és csokikkal díszítjük, ami pedig tényleg mindenkinek a fantáziájára van bízva.
  • Ha végeztünk, félóra hűtés után szeletelhetjük és kínálhatjuk.

IMG_5038

Variációk:

  • Oreos sajttorta: Alaprecept + mielőtt a legvégén a sütőbe tenném a tortát, díszítésként félbe vagy negyedbe tört oreo kekszeket nyomkodok a tésztába és így sütöm meg.
  • Milkacsokis sajttorta: Alaprecept + a krém felét öntöm csak a tortalapra, félbevágott milka-kockákat szórok rá, majd ráöntöm a krém másik felét is (díszítésként ugyanúgy tehetünk a tetejére oreo darabokat).
  • Nutellás sajttorta: Alaprecept + a krém készítésénél pár evőkanál nutellát keverünk bele, attól függően mennyire szeretnénk, hogy nutellás legyen + kombinálható az előző két variációval pluszban.
  • Gyümölcsös sajttorta: Alaprecept + a krém készítésekor szoktam olyan lekvárból egy-két kanállal keverni bele, amilyen gyümölccsel szeretném majd díszíteni, pl. ha áfonyásat csinálok, akor a krémhez keverek 1-2 evőkanál áfonyalekvárt, a krém felét ráöntöm a tortalapra, áfonyát szórok rá, ráöntöm a krém másik felét is, majd a tetejére is szórok áfonyát.

Az alaprecept teljes kalóriatartalma kb. 4300 kalóra (én a nagy tortaformát 12 szeletre szoktam vágni, szeletenként kb. 350 kalória)

IMG_0489