Elkészülési idő: kb. 1,5 óra
A tortalaphoz:
- 20 darab oreo keksz
- 110 gramm margarin
A tortához:
- 250 gramm mascarpone
- 250 gramm tehéntúró
- 2 evőkanál tejföl
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 teáskanál vanília aroma
Hab:
- 250 ml habtejszín (cukrászhab)
- 250 g mascarpone
- 1 tábla fehércsoki
- 1 csomag vaníliáscukor
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag habfixáló
Tipp: ezt a habot nagyon ajánlom pl. cupcake-ek díszítésére, roppant finom és kellően kemény, tartós, főleg ha utána lehűtjük a sütit, napokig fixen a sütemény tetején marad. Ha pedig a színekkel szeretnénk variálni, ételfestéket adhatunk hozzá anélkül, hogy az állaga megváltozna.
Díszítés:
- karamellöntet
- csokik (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
- A laphoz szükséges 20 darab oreo kekszet zúzzuk porrá (én egy vastagabb zacskóba – pl. IKEA ISTAD műanyag zacskó – belepakolom a kekszeket és a zacskón keresztül klopfolóval töröm őket össze, majd beleöntöm egy edénybe), majd keverjük össze az olvasztott margarinnal. Hagyjuk ezt állni 5 percig.
- 22 cm-es tortaformába ezt a masszát lapítsuk bele, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük.
- Ha ez letelt, kivesszük és hagyjuk kihűlni, hogy a krém ne forrón kerüljön rá.
- Közben a sütőt tekerjük vissza 150 fokra.
- A krémhez összekeverjük robotgéppel az összes hozzávalót, majd ráöntjük az egészet a tortaformában már kihűlt tortalapra és elegyengetjük.
- A tortát ezután tegyük be a 150 fokos sütőbe és 30 perc alatt süssük meg, míg a teteje elkezd sárgulni.
- Tipp: 30 perc alatt nem sül keményre a torta, krémesebb állaga lesz, így ha valaki masszívabb sütit szeretne, nyugodtan süsse 40 percig.
- Ha megsült az alap sajttortánk, megvárjuk míg kihűl, csak ezután érdemes belefogni a hab elkészítésébe.
- Én cukrászhabbal dolgoztam (a boltban ugyanott található, mint a habtejszín), mert aggódtam, hogy nem lesz elég kemény, nem akartam, hogy a torta tetejéről lefolyjon a hab.
- Ajánlatos lehűtött cukrászhabot használni, mivel azt lehet igazán jól és tartósra felverni.
- Szóval, a cukrászhabhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot, elkezdjük felverni, majd hozzáöntjük a habfixálót és így kemény habot készítünk.
- A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk és összekeverjük a mascarponéval, majd ezt az egyveleget a porcukorral együtt hozzákeverjük a kemény habhoz.
- Jöhet a kedvenc részem: a díszítés!
- Elővesszük a kihűlt tortát és rákenjük az összes habos krémet, ízlés szerint, lehet simára igazítani, de nekem pl. jobban tetszett ilyen borzasan (a képen látható).
- Ezután karamellöntettel és csokikkal díszítjük, ami pedig tényleg mindenkinek a fantáziájára van bízva.
- Ha végeztünk, félóra hűtés után szeletelhetjük és kínálhatjuk.
Variációk:
- Oreos sajttorta: Alaprecept + mielőtt a legvégén a sütőbe tenném a tortát, díszítésként félbe vagy negyedbe tört oreo kekszeket nyomkodok a tésztába és így sütöm meg.
- Milkacsokis sajttorta: Alaprecept + a krém felét öntöm csak a tortalapra, félbevágott milka-kockákat szórok rá, majd ráöntöm a krém másik felét is (díszítésként ugyanúgy tehetünk a tetejére oreo darabokat).
- Nutellás sajttorta: Alaprecept + a krém készítésénél pár evőkanál nutellát keverünk bele, attól függően mennyire szeretnénk, hogy nutellás legyen + kombinálható az előző két variációval pluszban.
- Gyümölcsös sajttorta: Alaprecept + a krém készítésekor szoktam olyan lekvárból egy-két kanállal keverni bele, amilyen gyümölccsel szeretném majd díszíteni, pl. ha áfonyásat csinálok, akor a krémhez keverek 1-2 evőkanál áfonyalekvárt, a krém felét ráöntöm a tortalapra, áfonyát szórok rá, ráöntöm a krém másik felét is, majd a tetejére is szórok áfonyát.
Az alaprecept teljes kalóriatartalma kb. 4300 kalóra (én a nagy tortaformát 12 szeletre szoktam vágni, szeletenként kb. 350 kalória)